Πετιμέζι
Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία το θυμούνται καλύτερα, το νοσταλγούν και το ψάχνουν. Το πετιμέζι ήταν κάποτε η γλυκιά νοστιμιά για μικρούς και μεγάλους.
Σήμερα, αν και δεν το συναντάμε τόσο συχνά εξακολουθεί να παραμένει το ίδιο νόστιμο και μπορεί να μας δώσει χίλιες ιδέες που κάνουν τον ουρανίσκο να αγαλλιάζει ..…
Πώς το χρησιμοποιούμε:
Παραδοσιακά, οι παλιές μαμάδες το έβαζαν πάνω σε τηγανίτες, λουκουμάδες, γιαούρτι, έφτιαχναν μουστοκούλουρα και μουσταλευριές(με αραιωμένο πετιμέζι) ενώ αποτελούσε τη νούμερο ένα δυναμωτική τροφή για παιδιά, σε χωριάτικο ψωμί. Σε κάποιες περιοχές, έφτιαχναν και "ρετσέλι" ρίχνοντας, λίγο πριν δέσει ο μούστος, κυδώνια, σύκα, κολοκύθα και φλούδες πορτοκαλιού (ένα είδος γλυκού του κουταλιού).
Χρησιμοποιείται, όμως, και στην μοντέρνα εκδοχή του σε μόνο του σαν δυναμωτικό , σε όλες τις σαλάτες ,για κινέζικα γλυκόξινα, vinaigrette στη θέση του βαλσάμικου και ξεχωριστές γρανίτες.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ:
Το σκούρο αυτό παχύρρευστο ελιξίριο γλυκαίνει τον ουρανίσκο του ανθρώπου εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Σήμερα, το πετιμέζι, το κολλώδες σιρόπι που φτιάχνεται βράζοντας και ξαφρίζοντας τον μούστο (τον χυμό των πατημένων σταφυλιών πριν αρχίσει η διαδικασία της ζύμωσης), το βρίσκουμε σε περιοχές και σε χωριά σε όλη την Ελλάδα όπου οι κάτοικοι παράγουν το δικό τους κρασί και σε επιλεγμένα ράφια ορισμένων καταστημάτων στις πόλεις.
Το Πετιμέζι προέρχεται από συμπύκνωση μούστου εξαιρετικών και ώριμων σταφυλιών . Έχει υπέροχο άρωμα και γεύση. Είναι ένα προϊόν φτιαγμένο με παραδοσιακό τρόπο
ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ:
Πολύ πλούσιο σε ενέργεια, σίδηρο και ασβέστιο. Δεν περιέχει καμία προσθήκη (συντηρητικά, χρωστικές, ζάχαρη).
Διατηρείται για πολύ καιρό εκτός ψυγείου.
Συγκεντρώνει τα περισσότερα θεραπευτικά συστατικά του σταφυλιού .
ΙΣΤΟΡΙΑ:
Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν δημιουργήσει ένα είδος αξιολογικής κλίμακας για τον μούστο που διαφοροποιούσε το γλυκαντικό από το πόσο είχε βράσει και πήξει. Υπήρχε ο γλεύκος που εκτιμάται ότι ήταν κάτι που έμοιαζε με τον φρέσκο μούστο από υπερβολικά ώριμα σταφύλια. Το έψημα ήταν συμπυκνωμένος χυμός σταφυλιών με την πυκνότητα του μελιού, που συχνά αντικαθιστούσε το τελευταίο. Ο εψετός ήταν λίγο λιγότερο πυκνός.
Στη σύγχρονη κουζίνα, το αρχαίο αυτό γλυκαντικό βλέπει μια κάποια αναγέννηση, οι χρήσεις του επεκτείνονται πέρα από τη σφαίρα της ζαχαροπλαστικής και προστίθεται σε πιάτα με κρέατα, ψάρια και λαχανικά, σε σάλτσες και ντρέσινγκ προκειμένου να ικανοποιηθούν οι ορέξεις των σύγχρονων Ελλήνων γαστρίμαργων για κάτι παραδοσιακό, αλλά και καινούργιο.
ΧΡΗΣΕΙΣ:
Χρησιμοποιείται ως γλυκαντική ουσία σε παραδοσιακά σπιτικά γλυκά, σε τηγανίτες, σε λουκουμάδες και άλλα.
Είναι άριστο σιρόπι για κάθε είδους παγωτό. Το προϊόν αυτό χρησιμοποιήθηκε από τους προγόνους μας ως θερμαντικό μέσο την περίοδο του πολέμου, αλλά και ως γλυκαντική ουσία στη ζαχαροπλαστική, την περίοδο που η ζάχαρη ήταν ένα είδος πολυτελείας.
Το Παραδοσιακό Σιρόπι Σταφυλιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τη σύγχρονη νοικοκυρά σε αναλογία 1:1 αντί της ζάχαρης σε όλα τα γλυκά, ακόμη και στο ψωμί με βούτυρο, ενώ είναι και το βασικό συστατικό για τα γλυκά κουταλιού που ονομάζονται ρετσέλια.
Το Παραδοσιακό Σιρόπι Σταφυλιού, εκτός από την θεσπέσια και λησμονημένη γεύση του, προσδίδει άρωμα, χρώμα και πολλά θρεπτικά συστατικά όπου κι αν χρησιμοποιηθεί.
Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί αντί του μούστου στην παρασκευή μουσταλευριάς.
ΣΥΝΤΑΓΕΣ:
Το πετιμέζι είναι κατάλληλο:
• για μουσταλευριά, μουστοκούλουρα και μουστοκαλάμαρα ο μούστος που απαιτείται φτιάχνεται με 2-3 μέρη νερό - ανάλογα με τη γλυκύτητα που επιδιώκουμε - και 1 μέρος πετιμέζι
• για πετιμέζι λικέρ 3 μέρη πετιμέζι και 1 μέρος τσικουδιά
• για σφηνάκι πετιμέζι 3 μέρη τσικουδιά και 1 μέρος πετιμέζι
• ως σιρόπι στο παγωτό 1 κουταλιά της σούπας στο μπολ
• ως γλυκαντικό στο γιαούρτι 2 κουταλιές της σούπας στο μπολ
• ως δροσιστικό 1 μέρος πετιμεζιού 4 μέρη παγωμένου νερού
• ως γρανίτα 1 μέρος πετιμεζιού 4 μέρη τριμμένου πάγου
Πλούσιο σε ενέργεια, φυσική πηγή σιδήρου και ασβεστίου
Διατηρείται για πολύ καιρό εκτός ψυγείου.
Συγκεντρώνει τα περισσότερα θεραπευτικά συστατικά του σταφυλιού, καθώς 1 μέρος πετιμέζι προέρχεται από 5 μέρη χυμού σταφυλιού ή 6 μέρη νωπής ρώγας σταφυλιού. Η βασική γλυκαντική ύλη σε κάθε ελληνικό σπίτι πριν την "έλευση" της λευκής ζάχαρης.
Συνήθως χρησιμοποιείται :
• αυτούσιο όπως είναι σε μικρά "πρωινά σφηνάκια" για άμεση ενεργειακή ενδυνάμωση
• άριστη πηγή σιδήρου (αναιμίες),
• συμπλήρωμα διατροφής σε φυσικό σίδηρο σε περιόδους εγκυμοσύνης, θηλασμού
• καταπραϋντικές ιδιότητες λαιμού, παιδικών στομαχόπονων, αντικαταθλιπτικό
• σε βαλσάμικες σάλτσες για πράσινες σαλάτες
• σε μαριναρίσματα κρεάτων και ψαρικών μαζί με λεμόνι
• στην μαγειρική, ιδιαίτερα με ξύδι σε γλυκόξινες σάλτσες
• στην ζαχαροπλαστική ως γλυκαντική ουσία σε ροφήματα, γιαούρτι
• σε κέικ και κουλούρια αντικαθιστώντας την ζάχαρη, στα μουστοκούλουρα και
• ως σιρόπι σε σπιτικές τηγανίτες, τάρτες
(Οι πληροφορίες είναι από το: www.kifaira.gr)