Προεμμηνορυσιακό σύνδρομο, Αιθέρια έλαια και Ανθοϊάματα
Το Προεμμηνορυσιακό σύνδρομο (Π.Ε.Σ.) εμφανίζεται συνήθως μια εβδομάδα πριν την έναρξη της περιόδου και υποχωρεί μέσα σε 24 ώρες περίπου όταν αυτή αρχίσει. Είναι ένα σύνολο ψυχολογικών και σωματικών συμπτωμάτων που επηρεάζουν τόσο την ψυχική διάθεση όσο και τη σωματική κατάσταση των γυναικών. Πιο συγκεκριμένα χαρακτηρίζεται απο : άγχος, ευερεθιστότητα, κατάθλιψη, υπνηλία, κεφαλαλγία, κοιλιακό φούσκωμα, ευαισθησία και φούσκωμα στο στήθος, κατακράτηση υγρών και αύξηση βάρους.
Σαν κοινωνικό φαινόμενο το Π.Ε.Σ. έχει συχνά χρησιμοποιηθεί για να εκφράσει μια πολιτισμική αντίληψη για την ευμετάβλητη συμπεριφορά και διάθεση των γυναικών, αποτελώντας για τον 20ο αιώνα ότι η νευρασθένεια για τον προηγούμενο. Οι περισσότερες γυναίκες βιώνουν κάποια κυκλικά συμπτώματα, αλλά για περίπου 3% των γυναικών τα συμπτώματα είναι σοβαρά και επηρεάζουν τη λειτουργικότητα τους. Έχει εξετασθεί ο ρόλος των ορμονικών μεταβολών (προγεστερόνη, οιστρογόνα), των νευροδιαβιβαστών και της σεροτονίνης. Είναι απο τα πιο συχνά προβλήματα που απασχολούν μια γυναίκα πριν την εμμηνόπαυση, ενώ σε εκείνες τις περιπτώσεις που τα συμπτώματα είναι τόσο έντονα ώστε να επηρεάζουν την επαγγελματική και προσωπική ζωή της, ο κλασσικός γιατρός δίνει ορισμένα φάρμακα. Ωστόσο, μια μεγάλη ανακούφιση μπορεί να δοθεί και μέσα απο τα οφέλη της Αρωματοθεραπείας και Ανθοθεραπείας.
Μια εβδομάδα πριν την έναρξη του Π.Ε.Σ. είναι ιδιαίτερα οφέλιμο και ανακουφιστικό να χρησιμοποιήσουμε ένα κατάλληλο μείγμα αιθέριων ελαίων μέσα σε έλαιο βάσης μαζί με την προσθήκη κατάλληλων ανθοϊαμάτων, κάνοντας κυκλικές μαλάξεις στην περιοχή ανάμεσα στον αφαλό και την ηβική περιοχή καθώς και στην περιοχή της μέσης. Επίσης, το μείγμα αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και γύρω από τους μαστούς, πάντα με κυκλικές κινήσεις, που είναι ιδιαίτερα διογκωμένοι εκείνο το διάστημα. Κομπρέσσες εμποτισμένες μέσα σε μείγμα ανθοϊαμάτων και τοποθετημένες στην περιοχή του συκωτιού, δίνουν πραγματική ανακούφιση, ειδικά σε συναισθήματα θυμού και οργής που πιθανών να δημιουργούνται κατά τη διάρκεια του Π.Ε.Σ.
Σε θυμό και νευρική ένταση :
Ιδιαίτερα οφέλιμα θεωρούνται τα εξής : μέσα σε έλαιο- βάση νυχτολούλουδου ή βόραγου προσθέτουμε αιθέρια έλαια όπως γερμανικό χαμομήλι*, λεβάντα*, κυπαρίσσι*, ιεροβότανο*.
Ανθοϊάματα όπως Willow(Bach), Holly(Bach), Cherry Plum (Bach) ή Μugwort(FES California).
Σε υπνηλία :
Στην ατονία και στην υπνηλία εκείνων των ημερών βοηθάει το μείγμα απο έλαιo- βάση νυχτολούλουδου ή βόραγου με αιθέρια έλαια όπως κάρδαμο* και δενδρολίβανο*.
Ανθοϊάματα όπως Hornbeam(Bach) ή Morning Glory(FES California).
Σε αϋπνία :
Έλαιο-βάσης νυχτολούλουδου ή βόραγου με αιθέρια έλαια όπως βετιβέρ*, λεβάντα*, τριαντάφυλλο*, πορτοκάλι*, μανταρίνι*, ιεροβότανο*.
Ανθοϊάματα όπως Cherry Plum(Bach).
Σε μελαγχολία και κατάθλιψη :
Έλαιο-βάσης νυχτολούλουδου ή βόραγου με αιθέρια έλαια όπως περγαμόντο*, λεβάντα*, γεράνι*, ρωμαϊκό χαμομήλι*.
Ανθοϊάματα όπως Mustard(Bach), Βοrage(FES California).
*= τόσο η χρήση των αιθέριων ελαίων όσο και η κατάλληλη δοσολογία τους είναι καλό να συστήνονται απο Αρωματοθεραπευτή/τρια, επειδή κάποια απο αυτά δεν επιτρέπονται σε παθήσεις όπως υπόταση, υπέρταση, φωτοευαισθησία, δερματικές αλλεργίες, oμοιοπαθητική αγωγή κ.α.
Επίσης, βοηθάνε τα εξής :
- Περιορισμός του αλατιού, εκείνες τις ημέρες, και όλων των τροφίμων που το περιέχουν σε μεγάλες ποσότητες, όπως πατατάκια, αλλαντικά, κονσέρβες, τυποποιημένα τρόφιμα. Έτσι αποφεύγεται η υπερβολική κατακράτηση υγρών.
- Ελάττωση των γλυκών. Ένα μικρό κομμάτι σοκολάτας υγείας μπορεί να φανεί οφέλιμο επειδή περιέχει αντιοξειδωτικά, πολυφαινόλες και προκαλεί την παραγωγή σεροτονίνης που είναι ιδιαίτερα ευεργετική για το κεντρικό νευρικό σύστημα.
- Μικρά γεύματα και καλή μάσηση αυτών ώστε να έχουμε μια καλή πέψη.
- Φρέσκα φρούτα και λαχανικά αλλά με μέτρο γιατί οι πολλές φυτικές ίνες πιθανών να προκαλέσουν μεγαλύτερο φούσκωμα.
- Άσκηση επειδή βοηθάει το σώμα να απαλλαγεί απο την κατακράτηση υγρών.
- Μείωση του καφέ και του αλκοόλ.
- Πολύ νερό και πράσινο τσάϊ.
- Περιορισμός των γαλακτοκομικών προϊόντων επειδή προκαλούν πρήξιμο σε πολλές γυναίκες.
- Βιταμίνη Β6, Βιταμίνη Α (ειδικά αν υπάρχουν κράμπες και πόνος στα στήθη), μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο, μέσα απο τις κατάλληλες τροφές.
- Ένας καλός ύπνος τουλάχιστον 8 ωρών.
- Όσο γίνεται αποφυγή του άγχους και stress.
- Bελονισμός
- Ρεφλεξολογία και άλλες εναλλακτικές θεραπείες
*= ο σωστός συνδυασμός ανθοϊαμάτων ανάλογα με τις ανάγκες και την ιδιοσυγκρασία της γυναίκας, προτείνονται από τον/την Σύμβουλο Ανθοϊαμάτων