Λάδι καλέντουλας
Από τα πιο αγαπημένα μου λαδάκια και ένα από εκείνα που πάντα πρέπει να έχουμε στο σπίτι μας. Oι ωφέλιμες, θεραπευτικές του ιδιότητες είναι πολλές, σπασμένες φλέβες, φλεβίτιδα, κιρσοί, μυκητιάσεις, έκζεμα, κοκκινίλες, συγκάματα, κοψίματα και ήπιες πληγές, ελαφριές φλεγμονές, ραγάδες, "σπασμένο" και άγριο, αφυδατωμένο δέρμα, εμμηναγωγό κ.α. Στην ενότητα "Έλαια βάσης" μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες για το φυτό.
Το λάδι καλέντουλας μπορούμε να το αγοράσουμε έτοιμο και εδώ θέλω να τονίσω ότι πρέπει το σημείο πώλησης του να είναι αξιόπιστο και σύμφωνα με τις προδιαγραφές που η Αρωματοθεραπεία ζητάει, στη φόρμα επικοινωνίας μπορείτε να με ρωτήσετε και να σας πω την πρόταση μου, αλλά για εκείνες και εκείνους που θέλουν να ασχοληθούν λίγο περισσότερο, είναι εύκολο να φτιάξουν το δικό τους λαδάκι.
Από ένα κατάστημα με βότανα παίρνουμε αποξηραμένα άνθη του φυτού καλέντουλα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και φρέσκα άνθη, όμως να προσέξουμε να μην είναι ραντισμένα με φάρμακα και να είναι στεγνά, χωρίς ίχνος υγρασίας πάνω τους. Θα χρειαστούμε 1 μέρος βότανου και 2 μέρη έλαιου μέσα στο οποίο τα άνθη θα εγχυθούν, βγάζοντας τις ιδιότητες του φυτού. Παράδειγμα, για 200 ml τελικού προϊόντος, θα χρησιμοποιήσουμε 66 g βότανου και 134 ml ελαίου. Το έλαιο έγχυσης μπορεί να είναι είτε το ελαιόλαδο, αγνό και καλής ποιότητας, το οποίο με τις δικές του πολύτιμες ιδιότητες θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο το λαδάκι που θα βγεί, είτε το ηλιέλαιο (sunflower oil), όχι αυτό που μαγειρεύουμε, μα κατάλληλο για Αρωματοθεραπεία, πλούσιο σε βιταμίνες Α, D, E και ιχνοστοιχεία, το οποίο δίνει μια λιγότερο λιπαρή υφή από το ελαιόλαδο.
Αποστειρώνουμε και στεγνώνουμε καλά, ένα, κατά προτίμηση, σκούρο, γυάλινο βάζο με καλό, αεροστεγές καπάκι. Ρίχνουμε μέσα τα άνθη και το ελαιόλαδο/ηλιέλαιο, κουνάμε καλά και τοποθετούμε το βάζο σε μέρος με καλό ήλιο. Τις πρώτες 7 ημέρες ανακινούμε, καθημερινά, το δοχείο και αφήνουμε για 1 μήνα να γίνει η έγχυση των ενεργών συστατικών του φυτού στο έλαιο.
Για πιο ενισχυμένο αποτέλεσμα, μετά τον 1 μήνα, αφαιρούμε τα άνθη, προσθέτουμε άλλα καινούργια και αφήνουμε για 15 ημέρες ακόμα στον ήλιο. Μετά, παίρνουμε, ένα άλλο αποστειρωμένο, στεγνό και σκουρόχρωμο μπουκάλι, σουρώνουμε με τουλπάνι ή γάζα, χρησιμοποιώντας χωνάκι και αποθηκεύουμε σε σκοτεινό, ξηρό μέρος, περίπου για 1χρόνο. Κολλάμε και ετικέτα στο μπουκάλι με την ημερομηνία παραγωγής και λήξης.
Επίσης, αν βιαζόμαστε ή είναι χειμώνας, χρειαζόμαστε το λαδάκι και ο ήλιος δεν επαρκεί, τοποθετούμε το βάζο σε μπαιν-μαρί, αφήνουμε να βράσει σε σιγανή φωτιά μέχρι να εγχυθούν όλα τα ενεργά συστατικά των άνθεων στο έλαιο και αφου κρυώσει, σουρώνουμε όπως παραπάνω, τοποθετούμε πάλι σε αποστειρωμένο, σκουρόχρωμο μπουκάλι, βάζοντας τη σχετική ετικέτα και αποθηκεύουμε.
Προσωπική μου γνώμη, είναι, πως αν έχουμε δυνατότητα επιλογής, διαλέγουμε τον πρώτο τρόπο παρασκευής του λαδιού μας. Από μόνο του είναι ήδη ένα πολύ καλό θεραπευτικό έλαιο, αν ενισχυθεί και με τα κατάλληλα αιθέρια έλαια, ανάλογα σε κάθε περίπτωση, τότε το αποτέλεσμα είναι πιο επιτυχημένο.
Δέσποινα Ρουκουνιώτη
Αρωματοθεραπεύτρια-Σύμβουλος Ανθοϊαμάτων