Απορίες, διευκρινήσεις σχετικά με τα ανθοϊάματα
1)Σε τι βοηθούν τα ανθοϊάματα τον ανθρώπινο οργανισμό?
Η προέλευση των ανθοϊαμάτων είναι από άνθη φυτών και δέντρων, που έχουν μπει σε καθαρό νερό πηγής και έχουν αφεθεί στον ήλιο ή έχει χρησιμοποιηθεί η μέθοδος του βρασμού. Ανήκουν στις Συμπληρωματικές και Εναλλακτικές Θεραπείες, στις μεθόδους εκείνες και στις θεραπείες που δεν εμπίπτουν στην κλασσική μορφή ιατρικής. Δεν περιέχουν φυσικές ή χημικές ουσίες σε μοριακή μορφή παρά μόνο την ενέργεια του άνθους που επιλέχτηκε και με την ηλιακή μέθοδο ή μέθοδο του βρασμού «άφησε» στο νερό πηγής την ταυτότητα του με τις θεραπευτικές εκείνες ιδιότητες ώστε να φτιαχτεί το ανθοϊάμα.
Τα ανθοϊάματα ή Ανθοθεραπεία, ανήκουν στην Ολιστική αντιμετώπιση των ασθενειών, δηλ., κοιτάνε τον άνθρωπο σαν ΟΛΟΝ, σώμα, νου, ψυχή και πνεύμα. Αυτόν τον τρόπο, είχε υιοθετήσει και ο Ιπποκράτης, Πατέρας της Ιατρικής. Ο κύριος σκοπός αυτής της αντιμετώπισης, είναι να αποκατασταθεί η υγεία του ατόμου σε μια κατάσταση σωματικής, ψυχικής και πνευματικής ευεξίας, ήπια, άμεσα και μόνιμα.
Τα ανθοϊάματα, λοιπόν, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου, ισορροπούν τα αρνητικά συναισθήματα, ενεργοποιούν την ικανότητα αυτοθεραπείας του οργανισμού, βάζουν το άτομο να λάβει μέρος στο σχέδιο θεραπείας του και ανοίγουν ένα δρόμο αυτογνωσίας, ώστε με τη σειρά του, ο άνθρωπος, να υιοθετήσει μια άλλη στάση απέναντι στα προβλήματα του.
2) Είναι δυνατό να αντικαταστήσουν τα φάρμακα, που λαμβάνονται για τις θεραπείες διαφόρων ασθενειών?
Τα ανθοϊάματα με την πάντα βοηθητική, μη-παρεμβατική τους φύση, μπορούν να συμβαδίσουν με την όποια κλασσική ιατρική εφαρμογή. Η εξισορρόπηση που μπορούν να επιφέρουν σε νου και ψυχή, όχι μόνο υποστηρίζει το ιατρικό σχήμα και κάνει τη συνεργασία ιατρού-ασθενή πιο επιτυχημένη, αλλά οδηγεί και στην ομαλή πορεία και εξέλιξη της ασθένειας. Π.χ. σ’ένα άτομο που είναι υπερτασικό και παίρνει χάπι για την πίεση του, προσωπικά, δεν θα πω όταν ξεκινήσει να παίρνει ανθοϊάματα «κόψε το χάπι σου», όμως υπάρχει περίπτωση και το έχω δει να συμβαίνει, με το «λύσιμο» ενός ψυχονοητικού θέματος, η πίεση που δεν ήταν παρά έκφραση-αντίδραση του νου και της ψυχής στο σώμα, να πέφτει, να ισορροπείται και το άτομο να μη χρειάζεται άλλο το χάπι του.
3)Από πότε άρχισαν να κυκλοφορούν τα ανθοϊάματα στο εμπόριο και να διατίθενται προς λήψη?
Ο πρώτος που ανακάλυψε και εισηγήθηκε αυτό τον τρόπο θεραπείας είναι ο Dr E.Bach. Κλασσικός ιατρός, αξιόλογος παθολόγος, βακτηριολόγος, που έζησε και εργάστηκε στην Αγγλία, αργότερα ομοιοπαθητικός ερευνητής, που αφιέρωσε το υπόλοιπο της ζωής του στη μελέτη των ιδιοτήτων των φυτών, ανακαλύπτοντας τα 38 ιάματα του συστήματος Ανθοθεραπείας με το όνομα του. Από τα μέσα της δεκαετίας του ’30, λοιπόν, άρχισε στο Ηνωμένο Βασίλειο, η διάθεση και λήψη τους από το κοινό, ενώ κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ΄80, η ζήτηση γι’αυτό το είδος θεραπείας αυξήθηκε σημαντικά και άρχισε η διάδοση της στις διάφορες υπόλοιπες χώρες.
4) Ελλοχεύουν κάποιοι ενδεχόμενοι κίνδυνοι για την υγεία μας με τη λήψη ανθοϊαμάτων?
Καταρχήν, τα άνθη των φυτών και των δέντρων, που χρησιμοποιούνται γι’αυτό το σκοπό δεν είναι ύποπτα, ή δηλητηριώδη ή τοξικά. Η χρήση των ανθοϊαμάτων είναι ασφαλής για βρέφη, παιδιά, ενήλικες, ηλικιωμένους, ζώα ακόμα και φυτά, δεν προκαλούν εξάρτηση, δεν έχουν παρενέργειες και αντενδείξεις, ούτε αντισυμβατότητα με άλλες φαρμακευτικές ουσίες. Προσοχή, μόνο, αν υπάρχει ευαισθησία ή αλλεργία στο αλκοόλ, επειδή χρησιμοποιείται brandy σαν μοναδικό μέσο συντήρησης τους.
5) Πόσα είδη ανθοϊαμάτων υπάρχουν?
Εκτός από το σύστημα ανθοϊαμάτων Bach, με τα 38 ιάματα, που είναι το ιδρυτικό και θεμελιώδες σύστημα Ανθοθεραπείας, μεταγενέστεροι του Bach, σεβόμενοι τον Δάσκαλο, βρήκαν και δημιούργησαν ανθοϊάματα, εμπλουτίζοντας την αρχική γκάμα, σε Αμερική, Αυστραλία, Ευρώπη και τα τελευταία χρόνια υπάρχουν κάποια και στην Ελλάδα.
6) Ποιό ανθοϊάμα ενδείκνυται για την αντιμετώπιση του άγχους και του stress?
Είναι σωστό και ασφαλές, το ανθοϊάμα ή το μείγμα ανθοϊαμάτων, να απευθύνεται προσωπικά στο κάθε άτομο, να προτείνεται από τον Σύμβουλο Ανθοϊαμάτων, κατόπιν συνάντησης και συζήτησης κατ’ιδίαν, διότι ο λόγος που επιβαρύνει ψυχικά και νοητικά το ένα άτομο, δημιουργώντας το πρόβλημα, δεν είναι ίδιος για το άλλο άτομο. Ωστόσο, υπάρχει το Rescue Remedy, το πιο γνωστό και πολυχρησιμοποιημένο ανθοϊάμα του Bach, για επείγουσες καταστάσεις αγχωτικών εκδηλώσεων, όπως, επίσκεψη σε οδοντίατρο, κάποια ιατρική επέμβαση, θάνατος προσφιλούς προσώπου, ταξίδι με αεροπλάνο, συνέντευξη για εργασία, εκνευρισμός λόγω εξετάσεων, πυρκαγιά, σεισμός, τοκετός, κ.α. Σε πολλά άτομα, βρίσκεται μόνιμα στην τσάντα τους, όμως, ας διευκρινιστεί, ότι το Rescue Remedy, αφορά έκτακτες περιπτώσεις ανάγκης και γι’αυτό είναι η χρήση του, αν το άγχος ή το stress είναι σε καθημερινή βάση, τότε πρέπει να αναζητηθεί η πραγματική του αιτία και να αντιμετωπιστεί με κάποιο άλλο μείγμα ανθοϊαμάτων που ο Σύμβουλος θα προτείνει.
7) Πόσο ευρέως χρησιμοποιούνται τα ανθοϊάματα στη χώρα μας?
Σαφώς, τα ανθοϊάματα στην Ελλάδα, δεν έχουν την αναγνωρισιμότητα και τη θέση που τους αξίζει και που έχουν σε άλλες χώρες. Προσωπικά, από την εμπειρία μου και τα οφέλη που έχω δει να προσφέρουν στους ανθρώπους, στα ζώα και στα φυτά, που τα έχουν χρησιμοποιήσει, μακάρι, κάποια στιγμή, να γίνει.
8) Που αποδίδετε το γεγονός, ότι όλο και συχνότερα πλέον, καταφεύγουμε σε εναλλακτικές θεραπείες, παρά σε ότι μας προσφέρει επι σειρά ετών, η παραδοσιακή ιατρική επιστήμη?
Σ’αυτή την ερώτηση οι περισσότεροι εναλλακτικοί θεραπευτές θα σας απαντούσαν «γιατί οι άνθρωποι απογοητεύτηκαν από την κλασσική ιατρική και τα σκευάσματα της, τόσο στην αναποτελεσματικότητα, στο κόστος και στις παρενέργειες τους, όσο και στην εκμετάλλευση αλλά και στην απρόσωπη συμπεριφορά κάποιων (όχι όλων) εκπροσώπων της». Είναι κάτι που με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη λέγοντας πως από την μια πλευρά, αναμφισβήτητα χρειαζόμαστε την κλασσική ιατρική, τις έρευνες, τα εργαστήρια της, όμως από την άλλη, είναι κατανοητό πια, όλο και από περισσότερους ανθρώπους, ότι η ολιστική αντιμετώπιση των ασθενειών είναι απαραίτητη. Υγιής νους, ψυχή και πνεύμα, εξασφαλίζουν υγιές σώμα, αποτελώντας μια αδιάσπαστη ενότητα. Άλλωστε, όλο και πιο πολλοί κλασσικοί ιατροί, παραδέχονται πως σωματοποιούμε την όποια ψυχική ή νοητική ανισορροπία και εκεί εμφανίζεται η αρρώστια. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι αρκετά φάρμακα της κλασσικής ιατρικής, έχουν σαν βασικό συστατικό τους, την προέλευση από κάποιο φυτό ή βότανο. Η σύμπραξη των δυο και ανήκω σ’εκείνους που το ονειρεύονται αυτό, μόνο όφελος θα μπορούσε να δώσει στον ασθενή.
Δέσποινα Ρουκουνιώτη
Σύμβουλος Ανθοϊαμάτων - Αρωματοθεραπεύτρια
www.youtube.com/watch?v=ajeUiHBkC34