Αντιμετωπίστε το άγχος...αρωματικά!

2014-09-25 15:43

 

Είναι γεγονός πως το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι πολύ πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη άγχους, stress, νευρικής έντασης και κατά συνέπεια μελαγχολικών ή καταθλιπτικών διαθέσεων.Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, με τις όλο και αυξανόμενες υποχρεώσεις, την κακή διατροφή, το κάπνισμα, το αλκοόλ, στον γεμάτο ένταση ρυθμό των πόλεων, στο χάσιμο και στην αλλαγή παλαιών πρότυπων οικογενειακών, φιλικών και κοινωνικών σχέσεων και κατά συνέπεια στην απομόνωση και στην όλο αυξανόμενη μοναξιά, αλλά και στον ίδιο τον πόνο που μπορεί να προκαλέσει ένας χωρισμός, ένα διαζύγιο ή η απώλεια ενός αγαπημένου ατόμου, οφείλεται, κατά κύριο λόγο, η εμφάνιση άγχους. Βέβαια, τα νέα δεδομένα της οικονομικής κρίσης, η οποία ουσιαστικά με τις συνέπειες της θίγει βαθιά και τον κοινωνικό ιστό, ήρθαν για να επιδεινώσουν τα πράγματα, κάνοντας την εμφάνιση των βλαβερών συνεπειών του άγχους, τόσο σε ψυχικό, όσο και σε σωματικό επίπεδο, όλο και συχνότερη. 

Όλοι μας έχουμε ακούσει για το «ωφέλιμο» άγχος και για το «ζημιογόνο» άγχος. Είναι λογικό ν’αναρωτηθεί κάποιος : «μα είναι δυνατόν να υπάρχει καλό άγχος;». Ναι, είναι δυνατόν, τουλάχιστον υπήρχε, τότε που ο άνθρωπος μαχόμενος για την καθημερινή του επιβίωση, πολλές φορές ρισκάροντας την ίδια του τη ζωή, ο οργανισμός του εξέκρινε ορμόνες (όπως, επινεφρίνη, νορεπινεφρίνη, κορτιζόλη) που είναι άμεσα συνδεδεμένες με το νευρικό του σύστημα (αυτόνομο συμπαθητικό) και οι οποίες τον κρατούσαν σ’εγρήγορση, κάθε φορά που έπρεπε να αποφύγει τον όποιο κίνδυνο παραμόνευε. Και μέχρι εδώ, όλα καλά, είναι το σημείο που έχουμε το «ωφέλιμο άγχος».

Όμως, σήμερα, ο άνθρωπος εξαιτίας όλων των παραπάνω, αρνητικών λόγων και συνθηκών που αναφέραμε, μην μπορώντας να τα βγάλει πέρα σε πολλούς τομείς της ζωής του, εμφανίζει άγχος μ’όλες τις άσχημες συνέπειες του, έχοντας μια υπερέκκριση αυτών των ορμονών η αλληλεπίδραση των οποίων με το νευρικό του σύστημα καταπονεί και βλάπτει άλλα συστήματα του οργανισμού, με πρώτο και καλύτερο το ανοσοποιητικό σύστημα. Εδώ, έχουμε το «ζημιογόνο» άγχος. Τότε εμφανίζονται συμπτώματα τόσο σε σωματικό επίπεδο, όπως πονοκέφαλοι, κόπωση, συχνά κρυολογήματα, αϋπνία, γαστρεντερικές διαταραχές, σφίξιμο στο στήθος, ταχυκαρδία, κ.α., όσο και σε ψυχικό επίπεδο από μελαγχολία, κατάθλιψη, μέχρι πολύ σοβαρότερες ψυχικές διαταραχές. Είναι ενδιαφέρον να αναφέρουμε, σ’αυτό το σημείο, πως εκδήλωση άγχους όπως και μελαγχολικά ή καταθλιπτικά φαινόμενα, παρατηρούμε και μετά τις διακοπές, το γνωστό στην ψυχολογία, «Σύνδρομο μετά τις διακοπές» (PVS, Post Vacation Syndrome), δεν έχει μεγάλη διάρκεια, το οποίο ωστόσο έχει πάλι τη ρίζα της ύπαρξης του στις υποχρεώσεις που το άτομο καλείται να ξαναβρεί και να αντιμετωπίσει με την επιστροφή του μετά από κάποιες μέρες απομάκρυνσης και ξεκούρασης,σηματοδοτώντας έτσι και τη μετάβαση στο φθινόπωρο, με τις οποίες υποχρεώσεις νιώθει πως δεν μπορεί ν’ανταπεξέλθει.

Εδώ, κάποια «τεχνάσματα», εκτός από ότι προτείνουμε παρακάτω, σίγουρα θα βοηθήσουν, όπως : α) να επιστρέψουμε τουλάχιστον 2 ημέρες πριν αρχίσουμε εργασία, β) να μην αφήσουμε εκρεμμότητες στη δουλειά και στο σπίτι από πριν, γ) να φροντίσουμε ώστε ο χώρος εργασίας ή το σπίτι μας να είναι καθαρά και τακτοποιημένα για να μας υποδεχτεί μια όμορφη και θετική εικόνα, δ) να προσπαθήσουμε, στο μέτρο του δυνατού, να έχουμε μικρές αποδράσεις κατά τη διάρκεια του χρόνου, ώστε πιο ήρεμοι, πιο χαλαροί, πιο υγιείς, να αντιμετωπίζουμε τις υποχρεώσεις μας, χωρίς την ενεργοποίηση αγχωτικών εκδηλώσεων.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση εμφάνισης άγχους, είναι καλό να προσπαθήσουμε να βρούμε την αιτία του, σίγουρα η βοήθεια από κάποιον ειδικό, ψυχολόγο ή ψυχίατρο μπορεί να υπάρξει απαραίτητη, όμως ας προτιμήσουμε εκείνον που δεν θα μας γεμίσει με φάρμακα, παρά μόνο αν η κατάσταση είναι τόσο αφόρητη που συχνά κάποια είναι αναπόφευκτα, αλλά θα στηριχθεί περισσότερο σε λεκτική θεραπεία. Επίσης, υπάρχουν περιπτώσεις που οι φαρμακευτικές αγωγές που δίνονται λόγω κάποιων μακροχρόνιων συνεπειών, δεν είναι ότι καλύτερο. Ας προσπαθήσουμε, επομένως, όπου αυτό ενδείκνυται και είναι εφικτό, να χρησιμοποιήσουμε φυσικές μεθόδους αντιμετώπισης του άγχους.

Μια από τις πιο κύριες και αντιπροσωπευτικές, είναι η Αρωματοθεραπεία. Βασικό και θεμέλιο όχημα της Αρωματοθεραπείας είναι τα αιθέρια έλαια. Κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας αρωματοθεραπείας, τα αιθέρια έλαια αντιδρούν στο σώμα με μια ποικιλία μορφών. Όταν παρασκευάζεται ένα λάδι για μάλαξη μαζί με αιθέρια έλαια και εφαρμόζεται στο δέρμα, τα αιθέρια έλαια απορροφώνται γρήγορα από τον επιθηλιακό ιστό και μέσω του κυκλοφορικού συστήματος μεταφέρονται απευθείας σε όλο το σώμα.

Εκεί μπορούν να επιδράσουν σε όργανα και συναισθήματα. Τα αιθέρια  έλαια έχουν επίσης επίδραση στη συναισθηματική και πνευματική κατάσταση μέσω της αρωματικής τους οσμής. Η αίσθηση της οσμής, συνδέεται στενά με τα συναισθήματα και τις αναμνήσεις, είτε όμορφες, είτε άσχημες. Επομένως, με τη χρήση διαφόρων μεθόδων και αιθέριων ελαίων η αρωματοθεραπεία επιδρά αποτελεσματικά σε διάφορα επίπεδα, όπως το σωματικό και συναισθηματικό. Η συνδυασμένη αυτή δράση δίνει ενδιαφέροντα αποτελέσματα στην καταπολέμηση του άγχους, που θεωρείται ότι είναι η ρίζα τόσων πολλών παθολογικών καταστάσεων. Με τη σωστή χρήση της αρωματοθεραπείας μπορούν να θεραπευτούν σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό πολλές από τις συνήθεις ασθένειες, του αναπνευστικού συστήματος, του ουροποιητικού, του μυϊκού, γεννητικού συστήματος, του δέρματος, κ.α., ενώ χαλαρώνοντας τον εαυτό μας και απαλλάσσοντας τον από τα αρνητικά συναισθήματα που δημιουργούν η ένταση και το άγχος, προλαμβάνουμε πολλά ψυχολογικά συμπτώματα, όπως απάθεια, μελαγχολία, κατάθλιψη.

Πιο γνωστός τρόπος εφαρμογής της Αρωματοθεραπείας είναι η μάλαξη, μέθοδος η οποία από μόνη της έχει μεγάλη ωφελιμότητα για το άτομο με τις χαλαρωτικές, καταπραϋντικές και ηρεμιστικές της ιδιότητες, οπότε μπορεί κάποιος να φανταστεί πόσο την ενισχύει η χρησιμοποίηση των κατάλληλων αιθέριων ελαίων. Άλλοι αποτελεσματικοί τρόποι εφαρμογής για την αντιμετώπιση του άγχους είναι : α) τα μπάνια, β) ο αρωματικός λύχνος και γ) η εισπνοή από χαρτομάντηλο.

Συγκεκριμένα για το άγχος, το stress και τη νευρική ένταση, κάποια από τα αιθέρια έλαια που μπορεί να βοηθήσουν είναι τα εξής :

Βασιλικός, Περγαμόντο, Λιβάνι, Γιασεμί, Λεβάντα, Νερολί, Υλάνγκ-υλάνγκ, Βετιβέρ, Βενζόη, Κέδρος, Χαμομήλι, Γεράνι, Μανταρίνι, Μαντζουράνα, Πορτοκάλι, Πατσουλί, Τριαντάφυλλο, Ιεροβότανο, Σάνδαλο, Μελισσόχορτο, Ροδόξυλο, κ.α.

Επίσης, για μελαγχολικές ή καταθλιπτικές διαθέσεις, είναι ωφέλιμα τα εξής :

Mοσχοπίπερο(μπαχάρι), Βασιλικός, Περγαμόντο, Γκρεϊπφρουτ, Ελίχρυσος, Γιασεμί, Λεβάντα, Νερολί, Τριαντάφυλλο, Ιεροβότανο, Σάνδαλο, Βετιβέρ, Υλάνγκ-υλάνγκ, Δενδρολίβανο, Κάρδαμο, Κυπαρίσσι, Λιβάνι, Μυρτιά, Μέντα, Μελισσόχορτο, Πεύκο, Πατσουλί, Φασκόμηλο.

Στα μπάνια χρησιμοποιούμε 6-8 σταγόνες αιθέριων ελαίων διαλυμένα σε 1κ.σ.γάλα, στη μάλαξη τα αιθέρια έλαια διαλύονται ΠΑΝΤΑ σε έλαιο-βάση, όπως αμυγδαλέλαιο, ηλιέλαιο, σταφυλοκουκουτσέλαιο, jojoba oil, coconut oil κ.α, ενώ η ποσότητα των αιθέριων ελαίων στο μείγμα κυμαίνεται από 1%-3%, ανάλογα με την περίπτωση και την ιδιοσυγκρασία του ενδιαφερόμενου, κάτι που ο Αρωματοθεραπευτής θα προτείνει. Στον αρωματικό λύχνο, η ποσότητα των σταγόνων εξαρτάται από το μέγεθος του χώρου, σε ένα μικρό δωμάτιο μέχρι 8 σταγόνες είναι αρκετές, ενώ σε έναν μεγαλύτερο χώρο είναι καλό να βάλουμε γύρω στις 18 με 20 σταγόνες. Στην εισπνοή από χαρτομάντηλο, αρκούν 1-2 σταγόνες από το αιθέριο έλαιο της επιλογής μας για μια γρήγορη και ανακουφιστική αντιμετώπιση.

Τελειώνοντας, πρέπει να τονίσουμε τα εξής :

- Η Αρωματοθεραπεία μπορεί να σταθεί από μόνη της σαν τρόπος ανακούφισης και θεραπείας, όμως μπορεί και να συμπληρώσει οποιαδήποτε άλλη ιατρική πράξη.

- Τα αιθέρια έλαια πρέπει να είναι 100% αγνά, όχι συνθετικά ή νοθευμένα, για να έχουν τις θεραπευτικές ιδιότητες που αναφέραμε.

- Τα έλαια-βάσης πρέπει να είναι αγνά και κατάλληλα για αρωματοθεραπευτική χρήση. Να μην έχουν χρώμα, πέρα του φυσικού τους, να μην έχουν οσμή, ούτε άσχημη, ούτε όμορφη, να μην περιέχουν οποιοδήποτε άλλο συστατικό.

- Είναι σωστό να συμβουλευόμαστε έναν Αρωματοθεραπευτή πριν τη χρήση αιθέριων ελαίων, τόσο για το ποια από αυτά ταιριάζουν και είναι κατάλληλα για τηνπερίπτωση μας, όσο επειδή κάποια από αυτά δεν επιτρέπονται σε περιπτώσεις όπως: υπόταση, υπέρταση, επιληψία, καρδιολογικές παθήσεις, κυκλοφορικά προβλήματα, εγκυμοσύνη, θηλασμό, χρόνιες σοβαρές ασθένειες, αναπνευστικά προβλήματα, αλλεργίες δέρματος, πρόσφατες εγχειρήσεις, κακοήθειες, ομοιοπαθητική αγωγή κ.α.

Δέσποινα Ρουκουνιώτη

Αρωματοθεραπεύτρια – Σύμβουλος Ανθοϊαμάτων